Arbori, protejați prin lege, au fost secerați cu drujba în centrul Clujului pentru construirea unui aparthotel

Mai mulți arbori și arbuști au fost tăiați marți dimineața în curtea imobilului de pe strada Moților numărul 137. Potrivit martorilor, acțiunea pare să se fi desfășurat fără niciun aviz din partea autorităților. Mai mult decât atât, vecinii susțin că proprietarul terenului ar intenționa ca pe spațiul respectiv să edifice o clădire cu destinație de aparthotel.

defrisare

Reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj, deși au fost sesizați, nu s-au deplasat la fața locului și și-au declinat competența Poliției Locale. Un echipaj al Poliției Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca s-a deplasat la fața locului pentru a constata defrișarea parcelei și pentru a sancționa autorul faptei. În urma verificărilor în teren, agenții au constatat că au fost tăiați mai mulți corcoduși dar în același timp și doi nuci, specie protejată de lege.

„Majoritatea arborilor tăiați sunt corcoduși dar au fost și doi nuci, specie protejată,  pentru care s-a făcut adresă, în baza legii 348/2003, la Direcția Agricolă. Ei sunt  abilitați să sancționeze tăierea nucilor”, au declarat pentru Infocluj.eu reprezentanții primăriei.

Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

nuci taiati

Indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), actul normativ stabileşte că tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei. 

Sursa infocluj.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *